HTC wil zijn nieuwe telefoon, waarvan officieel nog geen details bekend over zijn, zonder oplader verkopen. Netwerkaanbieder O2 steunt dit initiatief en gaat het idee van HTC testdraaien.

O2 denkt dat van de 30 miljoen nieuwe telefoons die elk jaar verkocht worden in Engeland, ongeveer 70 procent van de kopers al een oplader heeft die past op de nieuwe aankoop. Eerder al liet O2 weten in 2015 geen opladers meer te willen leveren bij de verkoop van een nieuwe telefoon.

Drie jaar geleden besloten 10 grote fabrikanten van smartphones op vrijwillige basis een universele oplader te integreren, gebaseerd op microUSB. Onder andere Apple, Nokia en Samsung maken deel uit van deze groep. Apple doet echter niet actief mee en levert adapters om de aansluitingen op de iPhone, iPod en iPad om te zetten.

Ronan Dunne, CEO bij O2, liet weten dat zowel O2 als HTC denken dat wachten tot de gehele industrie samenwerkt om het probleem van overtollige opladers aan te pakken, een slecht idee is. "Het milieu leidt enorm door overtollige opladers, en aangezien de mobiele telefoon steeds meer aanwezig is hebben verkopers en producenten een groeiende verantwoordelijkheid voor een duurzame industrie", aldus Dunne.

Kopers die bij de 30 procent horen die nog geen oplader hebben die past op de nieuwe smartphone van HTC kunnen overigens gewoon een losse oplader kopen, in combinatie met een USB-kabel voor gebruik in bestaande adapters. Deze onderdelen worden tegen kostprijs geleverd.