Microsoft verklaarde dat een technisch probleem de oorzaak was dat 28 miljoen Europeanen met Windows 7 Service Pack 1 eerder dit jaar geen browserkeuzemenu te zien kregen. De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat er mogelijk sancties kunnen volgen voor Microsoft.

Hoewel de softwaregigant het probleem inmiddels heeft opgelost, kan het bedrijf nog steeds een boete opgelegd krijgen van 10 procent van de jaarlijkse omzet. Microsoft heeft vier weken de tijd om zich tegen de aantijgingen te verweren.

Na de de uitspraken van de Europese Commissie gaf het bedrijf de volgende verklaring af: "We namen deze zaak zeer serieus en we hebben snel gereageerd toen het probleem zich voordeed. Hoewel de oorzaak een technisch probleem was, nemen we volledige verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is, daarnaast zijn we onze interne procedures aan het verbeteren zodat dit nooit meer voorkomt. We bieden onze excuses aan voor deze fout en we zullen onze volledige medewerking aan de Commissie blijven verlenen".

Euro-commissaris Joaquin Almunia gaf overigens aan dat er vooralsnog geen onderzoek komt naar het niet aanwezige browserkeuzemenu in Windows RT. Er zou geen reden voor zijn, aldus Almunia.