2min

Afgelopen dinsdag berichten we al over het onderzoek dat de EU heeft ingesteld naar Microsoft. Het onderzoek gaat bekijken of Microsoft zich wel aan de afspraken heeft gehouden omtrent het browserkeuzescherm. Vandaag is bekend geworden dat de EU met het onderzoek ook kijkt naar Windows 8.

Inmiddels is al duidelijk geworden dat Microsoft heeft verzaakt de afspraken omtrent het browserkeuzescherm na te komen. Door een technische fout hebben alle pc’s die na februari 2011 zijn geleverd met daarop Windows 7 met Service Pack 1 geen browserkeuzescherm getoond aan de gebruiker. Microsoft heeft hiervoor excuses aangeboden aan de EU en heeft als oplossing aangeboden het browserkeuzescherm 15 maanden langer aan te bieden dan de eerder opgelegde 5 jaar.

De EU heeft hier nog geen reactie opgegeven en wacht waarschijnlijk eerst het onderzoek af. Indien de EU overgaat tot het opleggen van sancties dan kan dit Microsoft enorm veel geld gaan kosten. Eerder legde de EU al boetes op aan Microsoft van in totaal 1,5 miljard euro.

Windows 8

De EU heeft nu ook laten weten onderzoek te doen naar Windows 8. Verschillende browserontwikkelaars hebben al geklaagd over de het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Zo zouden diverse API’s niet voor hen beschikbaar zijn en wel voor Microsoft’s eigen Internet Explorer. Vooral de Windows RT (ARM-versie) zou zeer beperkt zijn voor andere browserontwikkelaars. Hierdoor menen de ontwikkelaars geen goede concurrerende browser te kunnen ontwikkelen. Om welke browserontwikkelaars het gaat is onduidelijk maar zowel Google als Mozilla hebben al eerder openlijk kritiek geuit op Windows 8.