Als we de bronnen van Reuters mogen geloven, dan krijgt Microsoft eind deze maand nog een boete van de Europese Commissie wegens het ontbreken van het browserkeuzescherm in installaties van Windows 7, waarbij Service Pack 1 is voorgeïnstalleerd. De boete kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf uit Redmond.
In oktober van vorig jaar beschuldigde de Europese Commissie het softwarebedrijf van het verbreken van gemaakte afspraken in 2009. In 2009 schikte Microsoft een antitrustzaak met de Europese Commissie en beloofde het dat er een browserkeuzescherm geïmplementeerd zou worden in de Windows-besturingssystemen voor een periode van 10 jaar.
Het browserkeuzescherm werd wel in Windows 7 ingebouwd, maar na het uitkomen van Service Pack 1 (SP1) besloot Microsoft om OEM-fabrikanten de mogelijkheid te bieden om Windows 7 te leveren met SP1 voorgeïnstalleerd. De OEM’s zoals Dell, HP, Lenovo en Acer maakten hier dankbaar gebruik van en leverde hun systemen voortaan met Windows 7 en SP1 voorgeinstalleerd.
Bij het maken van deze geüpdatete versie van Windows 7 werd het browserkeuzescherm geschrapt. Volgens Microsoft is het ontbreken van het browserkeuzescherm geen bewuste keuze, maar een technische fout. Inmiddels heeft het bedrijf interne procedures aangescherpt om herhaling te voorkomen.
De kans is groot dat Microsoft een flinke boete gaat krijgen, omdat het de tweede keer is dat het bedrijf beboet wordt door de Europese Commissie. Eerder kreeg Microsoft al een boete van 1,6 miljard euro. Dit omdat het geen redelijke prijzen rekende aan concurrenten, het ontwikkelaars verplichtte om applicaties te ontwikkelen die met Microsoft’s eigen producten overweg konden en Windows Media Player werd meegeleverd in het Windows-besturingssysteem.
Microsofts aandeel op de wereldwijde browsermarkt is sinds 2008 bijna gehalveerd, volgens de gegevens van StatCounter. Internet Explorer is niet langer marktleider en heeft nu nog een marktaandeel van 30 procent. Google Chrome is de nieuwe marktleider met 38 procent. De derde plek wordt bezet door Mozilla Firefox met een aandeel van 21 procent.