Stichting Brein wint rechtszaak tegen torrent host

Stichting Brein heeft een rechtszaak gewonnen tegen hostingprovider XS Networks, de rechtbank in Den Haag oordeelde dat XS Networks de website Sumotorrent offline moet halen en de klantgegevens van Sumotorrent moet overhandigen aan Stichting Brein.

De rechter oordeelde dat XS Networks af wist van het feit dat Sumotorrent auteursrechten schend en dat dit het enige doel is van de website, dit omdat Stichting Brein al eerder een dagvaarding had verstuurd naar de hostingprovider. XS Networks moet nu binnen 24 uur na de uitspraak de website offline halen, voor elke dag langer moet een dwangsom van 10.000 euro worden betaald tot een maximaal bedrag van 500.000 euro, ook moet XS Networks binnen drie dagen na de uitspraak de identiteit van de eigenaren van Sumotorrents bekendmaken aan Stichting Brein, indien de provider dit niet doet moet het alsnog een dwangsom betalen.

Volgens Stichting Brein zou XS Networks zelf ook auteursrechten hebben geschonden maar de rechter was hiervan niet overtuigd en oordeelde dat dit niet het geval was. Volgens de rechtbank zijn alle auteursschendingen gepleegd door de gebruikers van Sumotorrent. Wel zal er een nog nader te bepalen bedrag moeten worden betaald door XS Networks, dit bedrag dient als schadevergoeding ontstaan door de activiteiten van Sumotorrent.

Inmiddels hebben de eigenaren van Sumotorrent de website al elders ondergebracht in de Oekraïne. Hierdoor heeft XS Networks aan de voorwaarden voldaan maar is het Stichting Brein niet gelukt de website volledig offline te halen.

Bron:telecompaper