De omstreden applicatie Color, gemaakt door Color Labs nadat deze in 2011 een slordige 41 miljoen dollar ontving door middel van fondswerving, wordt op 31 december dit jaar definitief beëindigd. Dit na serieuze aantijgingen van werknemer Adam Witherspoon tegen Bill Nguyen, CEO en oprichter van Color Labs.

Color, de applicatie die een nieuwe manier van realtime foto’s delen mogelijk zou gaan maken, ontstond na een succesvolle fondswerving die het bedrijf Color Labs een bedrag van 41 miljoen opleverde. Helaas bleek de applicatie uiteindelijk toch minder succesvol dan verwacht en werden er uiteindelijk zelfs geruchten de wereld in geholpen die stelden dat de aandeelhouders en top van het bedrijf de handdoek in de ring wilden gooien en het bedrijf wilden beëindigen, dit werd later ontkend door het bedrijf.

Even later volgde een nieuw gerucht, dit keer zou Apple het bedrijf Color Labs gekocht hebben voor een bedrag van 10 miljoen dollar, dit om het van de ondergang te redden. Niet lang daarna volgde het nieuws dat Apple niet het gehele bedrijf zou hebben gekocht. In plaats daarvan zouden de ontwikkelaars van de Color-applicatie uitgekocht zijn, voor een bedrag tussen de twee en vijf miljoen dollar.

Alsof dat nog niet genoeg was, volgde gisteren het nieuws dat Adam Witherspoon, werknemer van Color Labs, het bedrijf en specifiek de CEO en oprichter Bill Nguyen aanklaagt. Witherspoon zou het slachtoffer zijn geweest van een "extreem vijandige, onveilige en intimiderende sfeer". Nguyen zou onder andere een gewapende handlanger hebben ingehuurd die werknemers op de werkvloer zou hebben bedreigd en geïntimideerd. Verder zou Nguyen zijn werknemers routinematig vernederen, lastigvallen, bespotten, uitbuiten en straffen.

Volgens de aanklacht zouden Nguyen en Witherspoon een hechte relatie hebben en de families van beide partijen zouden een significante tijd met elkaar doorbrengen. Op een bepaald moment zouden beide gezinnen samen op vakantie zijn geweest. In deze periode zou Nguyen de zoon van Witherspoon in zijn maag geschopt hebben bij wijze van straf, nadat Witherspoon hier lucht van kreeg zou de relatie tussen hem en Nguyen snel verslechterd zijn en zou Nguyen’s gedrag bizarre en vijandige vormen hebben aangenomen.

De aantijgingen van Witherspoon lijken de laatste druppel te zijn geweest voor het bedrijf en hebben ertoe geleid dat Color vanaf 31 december dit jaar niet meer zal voortbestaan. Dankzij de rechtszaak is overigens wel bevestigd dat Apple toentertijd inderdaad "belangrijke bedrijfsmiddelen" heeft bemachtigd, nadat het bedrijf "faalde".