De Europese Commissie heeft een aantal televisie-fabrikanten waaronder Philips, LG Electronics en Samsung SDI een recordboete opgelegd van 1,47 miljard euro vanwege kartelvorming. Het Nederlandse bedrijf Philips moet hiervan het grootste aandeel betalen, namelijk een bedrag van 313,4 miljoen euro.

Ook LG Electronics en Samsung SDI kwamen er niet genadig van af en moeten respectievelijk 295,6 miljoen euro en 150,8 miljoen euro betalen. Daarnaast kregen Toshiba en het Franse Technicolor ook een boete van enkele tientallen miljoen euro’s opgelegd.

De misstanden deden zich voor in de periode tussen 1996 en 2006. In deze periode maakten de fabrikanten prijsafspraken voor onder meer beeldbuizen voor televisies en computers. Daarnaast verdeelden de bedrijven ook markten en klanten onder elkaar en werd er waar nodig gekort op productie. Het zou indertijd gaan om producten met cathode ray tubes, een techniek voor beeldschermen die door de komst van platte schermen grotendeels achterhaald is geworden.

Inmiddels heeft Philips gereageerd op de opgelegde boetes van de Europese Commissie. Het bedrijf vindt de boete buitenproportioneel hoog vanwege het feit dat het de divisie waar het over zou gaan in 2001 afgestoten heeft. Hieronder een video waarin het bedrijf een reactie geeft.