Google heeft in 2011 maar liefst 2 miljard dollar winst gemaakt door een bedrag van 9,8 miljard dollar over te maken naar een zogenaamde brievenbusfirma in Bermuda. Dit levert een legaal belastingvoordeel op wanneer het geld via Ierland en Nederland wordt overgemaakt.

Door de winst die Google buiten de VS maakt door te sluizen via deze route naar Bermuda hoeft slechts 3,2 procent rente betaald te worden. Deze methode is legaal, maar wel zeer controversieel in de zakenwereld omdat overheden niet de belasting binnenkrijgen over geld wat in het desbetreffende landen is verdiend. De Tweede Kamer wil deze route overigens wel gaan bemoeilijken, dus het zou kunnen dat deze methode niet lang meer bruikbaar zal zijn.

Hoe dan ook, Google heeft er de afgelopen jaren gretig gebruik van gemaakt. In 2008 werd er nog 5,4 miljard dollar weggesluisd, maar dat bedrag liep dus op tot 9,8 miljard dollar. Dat bedrag is in drie jaar tijd dus bijna verdubbeld.

De wijze van belastingontduiking gaat als volgt: Google verdient in een bepaald land geld aan bijvoorbeeld advertenties, dit geld wordt vervolgens overgemaakt naar een Ierse dochteronderneming welke vervolgens weer het geld overmaakt naar een ándere Ierse dochteronderneming. Die laatste onderneming sluist dit geld weer door naar een Nederlands bedrijf, waarna het wordt overgemaakt naar een bedrijf in Bermuda.

De Franse fiscus is van plan om Google binnenstebuiten te keren vanwege belastingontduiking terwijl ook in Engeland, Australië en Italië verdenkingen bestaan.

Lees meer