1 min

Eerder deze week werd duidelijk dat Samsung alle Europese rechtszaken tegen Apple liet varen en geen verkoopverbod op Apple-producten meer probeert af te dwingen. Dat stopt de Europese Unie (EU) niet van het formuleren van een boete voor Samsung, wegens een nog lopend antitrust-onderzoek.

Joaquin Almunia, de Europees commissaris voor Mededingingen, meldt dat een statement over een antitrust-onderzoek over patenten binnenkort geformuleerd wordt. Momenteel wordt nog onderzocht of Samsung regels voor eerlijke concurrentie heeft overtreden door in verschillende Europese landen rechtszaken tegen Apple aan te spannen omtrent standaard-essentiële patenten.

Omdat het om standaard-essentiële patenten gaat is Samsung in de problemen gekomen. Deze patenten moeten voor een eerlijke prijs aangeboden worden omdat ze niet of nauwelijks te omzeilen zijn voor de concurrentie. Het vermoeden bestaat dat Samsung weigerde om de patenten aan Apple toe te wijzen. De EU houdt er rekening mee dat Samsung zich onder andere schuldig maakte aan machtsmisbruik. Het onderzoek loopt inmiddels al meer dan een jaar.

Hoewel Samsung de rechtszaken in Europa een halt toe heeft geroepen, geldt dit niet voor zaken in andere regio’s. Het Koreaanse bedrag probeert in de Verenigde Staten bijvoorbeeld nog een reeds toegekende boete van 1,05 miljard dollar af te wimpelen.