Het Koreaanse bedrijf Samsung zou aansturen op een schikking met de Europese Unie. Het merk wordt in een antitrustzaak onderzocht en als het vecht tegen een eventuele veroordeling riskeert het bedrijf een boete van meer dan 13 miljard euro. Dit meldt Reuters.

Met zo’n monsterboete in het vooruitzicht is het niet gek dat Samsung met de witte vlag zwaait en een schikking probeert af te dwingen. De antitrustzaak draait om Samsung’s gebruik van standaard-essentiële patenten in de rechtszaal. Samsung zou bovendien hebben geweigerd om licenties op de patenten af te geven.

Zulke patenten zijn voor andere fabrikanten nauwelijks te vermijden en daarom moeten zij tegen een eerlijke prijs een licentie kunnen afnemen. De patenten die Samsung inzette in een rechtszaak tegen Apple betreffen bijvoorbeeld 3G-technologieën.

De Europese Unie meldde eerder in een voorlopige uitspraak dat Samsung zijn standaard-essentiële patenten vermoedelijk misbruikte. Dit zou de competitie op een negatieve manier beïnvloeden. Destijds pleitte Samsung onschuldig te zijn, maar volgens Reuters wil Samsung geen risico lopen en bespreekt het al maandenlang de mogelijkheid om een schikking te treffen.