1 min

Google heeft een schikking bereikt met de Federal Trade Commission (FTC), waardoor een antitrust-onderzoek naar de zoekgigant ten einde komt. Verschillende partijen geven aan dat de regeling die de FTC met Google treft niet bevredigend is voor hen.

Het beëindigde antitrust-onderzoek betrof twee hoofdpunten: Google gebruikte standaard-essentiële patenten op een verkeerde manier en de zoekresultaten Google Search werden daarnaast in het eigen voordeel gemanipuleerd. De FTC en Google hebben afgesproken dat er veranderingen moeten komen.

Zo zal Google alle rechtszaken in de Verenigde Staten en via de International Trade Commission (ITC) laten vallen. De FTC hoopt dat deze regeling een voorbeeld zal zijn voor de rest van de industrie. Wat betreft de zoekresultaten, zal Google stoppen met het verzamelen van gegevens van diensten die hier geen toestemming toe geven. Zij kunnen in de toekomst gebruik maken van een opt-out mogelijkheid.

Google gebruikte bijvoorbeeld data van Yelp en deed het er toe lijken dat dit eigen gegevens waren. In een reactie laat Yelp weten dat het niet tevreden is met de regeling en ziet het als een gemiste kans om innovatie, consumenten en bedrijven te beschermen. Ook Microsoft heeft aangegeven dat het besluit ‘zwak’ en ‘ongebruikelijk’ is, mede doordat de FTC geen bindende overeenkomst heeft voorgelegd, welke Google zou beletten om op dezelfde voet door te gaan. De opmerking van Microsoft werd ook gemaakt door J. Thomas Rosch, commissaris van de FTC.