1 min

Google zal binnenkort instemmen met een schikking betreffende patenten en een vrijwillige verandering in de zoekpraktijken van het bedrijf. Door deze schikking zal Google mogelijk een langlopende antitrustzaak tot een einde brengen, zo meldt Bloomberg.

De FTC zal binnenkort het onderzoek naar Google afsluiten. De zoekgigant wordt er onder andere van verdacht dat het de zoekresultaten van Google Search manipuleert, door eigen diensten hoger te waarderen dan die van derden. Verder zou Google ook het patentportfolio van Motorola misbruikt hebben door geen licenties te verlenen aan de concurrentie.

Het is nog onduidelijk wat voor vrijwillige aanpassingen Google zal maken aan de zoekmachine. Naar verluidt zal Google het voor adverteerders overigens makkelijker maken om advertentieruimte van de zoekmachine in te kopen en hun reclamecampagnes ook op de websites van concurrenten te laten draaien.

Ook in Europa loopt een onderzoek naar Google en sommige onderzoeken zullen nog doorlopen. Als Google inderdaad een schikking zal treffen kan er nog tijd overheen gaan totdat deze officieel goedgekeurd wordt. Toch zou een schikking een stap voorwaarts kunnen betekenen.