2min

Zowel Apple als Google hebben inmiddels een virtuele assistent gecreëerd waar gebruikers spraakgestuurd acties mee kunnen ondernemen. Echter beperken deze acties zich tot het eigen platform. Nuance wil hier verandering in brengen en brengt een eigen virtueel assistent op de markt, project Wintermute. Deze assistent zal beschikken over alle informatie die beschikbaar is in de cloud en werken op verschillende platformen.

Het grootste minpunt aan de bestaande assistenten is dat ze niet cross platform werken, aldus Nuance. Als iemand een iPhone en Macbook of Apple TV heeft al het prima werken als Siri op al die producten beschikbaar is. Mensen die echter een Windows PC of een Apple Macbook Pro in combinatie met een Android smartphone hebben kunnen dezelfde ervaring nu niet hebben. Aangezien het niet allemaal Apple of Android-producten zijn. Met Wintermute wil Nuance hier verandering in brengen, Wintermute moet op alle platformen beschikbaar komen.

The Next Web kreeg een demonstratie van Nuance voorgeschoteld waar Wintermute uitvoerig werd getest. Bij de demo werd gevraagd naar de tussenscore van een American Football wedstrijd op een smartphone en enkele ogenblikken later verscheen daar de juiste informatie. Vervolgens werd een televisie met de Dragon-software van Nuance betrokken in de demo. Zonder ook maar één van beide teams te noemen werd aan de tv gevraagd "zet de wedstrijd aan", en de televisie schakelde over naar de wedstrijd.

Nuance gaat de nieuwe Wintermute techniek aanbieden in settopboxen onder de naam Dragon TV. Op deze manier kunnen mensen hun televisie ook spraakgestuurd maken. Daarnaast zullen er ook apps gaan verschijnen voor menig platform.

Over de techniek van Nuance hoeven we niet te twijfelen. Het bedrijf heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd en is ook Apple’s leverancier voor de virtuele assistent Siri. Toch zal Nuance ervoor moeten waken dat het de verwachtingen die het nu creëert ook daadwerkelijk waarmaakt wil het serieus genomen worden tussen giganten als Apple en Google.