China Mobile is de grootste van de drie telecomoperators actief in China met een klantenbestand van meer dan 700 miljoen. Verder is China Mobile ook de enige telecomoperator die geen deal heeft met Apple om iPhone’s en iPads aan te bieden maar hier zou spoedig verandering in kunnen komen.

De CEO van Apple, Tim Cook, heeft vandaag in Bejing met China Mobile voorzitter Xi Guohua gesproken. De ontmoeting vond plaats om te kijken naar mogelijke samenwerkingen tussen de twee bedrijven, aldus een woordvoerder van China Mobile. Meer informatie is er echter niet beschikbaar omdat beide bedrijven zijn gebonden aan een geheimhoudingsovereenkomst. Het ligt echter voor de hand dat Cook zal proberen om China Mobile te overtuigen om ook iPhone’s en iPads te gaan aanbieden. Hiermee kan Apple zijn marktaandeel in China namelijk flink uitbreiden.

Een langverwachte overeenkomst tussen beide bedrijven zou niet alleen goed zijn voor het marktaandeel van Apple maar ook een grote boost kunnen betekenen voor de smartphone-adoptie in China. Ook zal een dergelijke samenwerking beide bedrijven geen windeieren leggen. In december, kort voor de lancering van de iPhone 5 in China kwam onderzoeksbedrijf IDC nog met nieuwe cijfers naar buiten die uitwezen dat Apple’s aandeel op de Chineese smartphonemarkt was gezakt van een vierde naar een zesde plaats.