Als we de Russische blogger Eldar Murtazin mogen geloven, dan staat Microsoft op het punt om de telefoontak van Nokia over te nemen voor een bedrag van 19 miljard dollar. Microsoft zou de Finse telefoonfabrikant mogelijk willen overnemen om zo nog sneller Windows Phone-toestellen op de markt te kunnen brengen. Nokia heeft inmiddels verklaard dat de geruchten ongegrond zijn.

Het bericht van de Russische blogger was enigszins cryptisch, maar iedereen snapte de betekenis door zijn eerdere berichtgeving en zorgde er daarmee voor dat de beurskoersen van beide bedrijven naar beneden gingen. Murtazin wordt namelijk gezien als een Nokia-insider, omdat hij in het verleden meerdere malen informatie had die nog niemand wist. Zo wist hij als eerste te melden dat Microsoft en Nokia een samenwerkingsverband aan gingen. Hij heeft er echter ook weleens naast gezeten.

Nokia zal aan het einde van dit jaar volledig gaan overstappen op het Windows Phone-besturingssysteem. De bedrijfsstrategie voor nieuwe telefoons zal volledig worden gericht op Windows Phone-toestellen. Wel blijft Nokia het oude en vertrouwde Symbian nog jaren ondersteunen en zal het in bepaalde regio’s in de wereld ook nog nieuwe Symbian-telefoons uitbrengen, maar de toekomst van Nokia ligt echt bij Windows Phone.

Als Microsoft een grote telefoonfabrikant zou willen inlijven, dan is dit wel het moment om een partij als Nokia over te nemen. 19 miljard blijft ontzettend veel geld maar de bedrijfswaarde van Nokia staat momenteel enorm laag. Dit komt doordat Nokia met Symbian geen potten meer kan breken op de smartphonemarkt. De Android-toestellen en de iPhone zijn gewoon veel beter. Nokia is echter ook nog niet zover dat het al Windows Phone-toestellen kan uitbrengen, dat zal waarschijnlijk ook nog een klein half jaar gaan duren.

Als Windows Phone straks gaat doorbreken bij het grote publiek en Nokia een aantal goede toestellen met Windows Phone op de markt heeft gezet, zal de bedrijfswaarde waarschijnlijk weer snel omhoog gaan.

Of de geruchten waar zijn zal dus in elk geval binnen een half jaar duidelijk zijn, mocht Microsoft inderdaad Nokia inlijven dan zal dat waarschijnlijk de grootste overname in de telecomgeschiedenis ooit zijn. Microsoft heeft recent ook een grote overname gedaan door Skype in te lijven, al was dat mogelijk niet zo’n goede zet.