2min

Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Google, zou volgens het persbureau AP zijn koffers aan het pakken zijn voor een reisje naar Noord-Korea. Wat de zoekgigant ertoe beweegt om een van de topmannen naar de in isolement verkerende dictatuur te sturen, is onduidelijk.

Eric Schmidt zal vergezeld worden door Bill Richardson, de voormalige gouverneur van New Mexico. Richardson reisde gedurende de afgelopen jaren meerdere malen naar Noord-Korea, echter was dit allemaal onofficieel. Nu hij samen met de topman van Google optrekt, zal dit een stuk meer aandacht in de media gaan krijgen.

Officieel heeft Google nog niet bevestigd dat Eric Schmidt inderdaad naar Noord-Korea zal afreizen. Noord-Korea drijft nauwelijks handel met het Westen, echter zette leider Kim Jong-Un in zijn nieuwjaarstoespraak de deur wel op een kiertje. Hij gaf aan dat Noord-Korea zich momenteel in een industriële revolutie bevindt. Hij ziet wetenschap en technologie als de manier voor economische ontwikkeling. Hij pleit voor computers in scholen en meer geavanceerde machines in fabrieken.

In Noord-Korea bestaat geen toegang tot een open en vrij internet. Wel heeft een deel van de bevolking toegang tot een nationaal netwerk. Hier worden slechts een beperkt aantal diensten geleverd, zoals e-mail en het lezen van binnenlands nieuws. Hoewel Google vanzelfsprekend een enorm goede partner voor Noord-Korea kan zijn, gezien de technische expertise binnen het bedrijf, is het maar de vraag of de zoekgigant zich wil onderwerpen aan een dictatuur waar censuur aan de orde van de dag is. Sterker nog, Google profileert zich keer op keer als bedrijf dat juist altijd zo open en transparant als mogelijk diensten wil verlenen.

Bij The Wall Street Journal wordt dan ook verwacht dat het bezoek meer uit humanitaire overwegingen zal zijn. Er worden in Noord-Korea zo nu en dan wel eens Amerikanen zonder enige reden opgepakt. Dit gebeurde recentelijk nog met ene Kenneth Bae. Of Eric Schmidt ook opnieuw moet deelnemen aan een traditionele volksdans, net als bij buurland Zuid-Korea, kon op dit moment nog door geen enkele bron bevestigd worden.