De verkoop van de Surface RT-tablet zijn in eerste instantie niet hoog in vergelijking met het aantal verscheepte exemplaren, zo meldt iSuppli. Er zouden ook relatief veel klanten zijn die hun Surface RT na aankoop weer richting de winkel retourneren.

Er zijn 1,25 miljoen exemplaren van de Surface RT naar winkels verstuurd door Microsoft. Het aantal verkochte exemplaren zou zo rond de 55 tot 60 procent van dat getal liggen. Dit komt erop neer dat er ongeveer 680.000 tot 750.000 exemplaren verkocht moeten zijn. In vergelijking: Apple verkocht in het afgelopen kwartaal 22,9 miljoen iPads. Naar verwachting zal de Surface RT wellicht ook geen lang leven beschoren zijn. Microsoft zou nu al van plan zijn om de huidige voorraad te verkopen. De oplages worden momenteel ook niet aangevuld.

Microsoft kampt naast desinteresse ook met andere problemen met de Surface RT. Het aantal mensen dat de tablet na aankoop weer terug naar de winkel brengt is relatief gezien erg hoog. Volgens Rhoda Alexander, analist van iSuppli, zouden veel gebruikers niet gerekend hebben op een hoge leercurve bij het gebruik van Windows RT, het besturingssysteem van de Surface RT. Amazon’s Kindle-tablets maakten in eerste instantie overigens een zelfde proces door, maar de verkoop van deze tablets verloopt nu goed. Er is dus hoop voor Microsoft.

Microsoft weigert vooralsnog om zelf verkoopaantallen bekend te maken. Dit kan een indicatie zijn dat het inderdaad niet goed gaat met de verkoop van de Surface RT, maar een zekerheid is het niet.

Microsoft brengt de Surface RT-tablets op Valentijnsdag ook uit in Nederland.