1 min

Nokia gaat werken aan grafeen. Grafeen is het meest sterke, lichte en dunne materiaal ter wereld. De Finse telefoonfabrikant ontvangt een beurs van 1,35 miljard dollar om de bouwstof te ontwikkelen.

Nokia spreekt van de grafeenrevolutie, in dezelfde lijn met de Industriële Revolutie. De stof zou een hele nieuwe invulling kunnen geven aan de capaciteit van technologische ontwikkeling. De komende 10 jaar betaalt de Europese Unie de rekening van Nokia’s onderzoek naar, en ontwikkeling van grafeen. Het bedrijf laat weten erg trots te zijn om betrokken te zijn bij het project. Sinds 2006 werkt Nokia met grafeen, waardoor het bedrijf ondertussen al een aantal toepassingen voor de stof gevonden heeft. De grootste innovaties moeten volgens Henry Tirri nog komen, Tirri is het hoofd van de technologische afdeling van Nokia.

Grafeen is het sterkste materiaal dat we kennen. Met een capaciteit 200 keer sterker dan staal, is dit wondermiddel de overtreffende trap. De stof is tweedimensionaal en heeft de dikte van een enkel atoom. Daarbij is het ook nog een uitstekende halfgeleider, volledig transparant en buigbaar, waardoor het ongetwijfeld erg populair gaat worden in de technologische industrie.