1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De onderzoeksafdeling van Nokia neemt deel aan een Europees onderzoek naar het gebruik van grafeen. Nokia is zeer enthousiast over deze stof en wil het in de toekomst gebruiken voor de nieuwste telefoons.

Dat maakte Nokia gisteren bekend op haar website. Grafeen is een materiaal dat 200 keer sterker is dan staal, en bovendien zeer licht. Daarnaast is het een van de snelste halfgeleiders (ongeveer 100 keer sneller dan silicium), water- en vuilafstotend en zeer transparant.

Allemaal veelbelovende eigenschappen, zo oordeelt Nokia. Daarom neemt het bedrijf deel aan het Europese onderzoek Graphene Flagship, dat 4 mei jongstleden werd gelanceerd in Boedapest. In de toekomst zou grafeen volgens Nokia het silicium kunnen vervangen als basis voor elektronische apparatuur. Wanneer consumenten de eerste telefoons met grafeen op de markt kunnen kopen is vooralsnog onbekend. In het verleden heeft Nokia samen met de Universiteit van Cambridge een concepttelefoon ontworpen op basis van nanotechnologie: de Nokia Morph.

De Russische Nederlander Andre Geim ontving samen met zijn collega Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun baanbrekend onderzoek naar grafeen.