1 min

Volgens Reuters is de Europese Commissie nog niet tevreden met de voorstellen die Google heeft gedaan om de antitrustzaak rondom Google Search tot een goed einde te brengen. De Commissie wil dat Google meer tegemoet komt.

Google zal waarschijnlijk meer toe moeten geven om het onderzoek naar het monopolie van Google Search af te wenden. Het onderzoek loopt inmiddels 3 jaar en Google beloofde eerder al verschillende zaken aan te passen om concurrenten meer kans te geven. Dat heeft Eurocommissaris Joaquin Almunia gezegd.

Volgens de partijen die klachten indienden tegen Google zouden de beloftes geen zoden aan de dijk zetten. Ze zouden meer kosten moeten maken en worden juist nog afhankelijker van Google dankzij de maatregelen. De EU stelde in eerste instantie een deadline in op 26 mei, tot die tijd hadden partijen de kans om te reageren op Google’s voorstel. Die deadline is nu verschoven naar 27 juni. "Daarna zullen de klachten bekeken worden," meldt Almunia. "we zullen Google dan vrijwel zeker om betere maatregelen vragen." Om wat voor aanvullende maatregelen dan gevraagd zal worden maakt Almunia niet duidelijk.

Er is Google wel wat aan gelegen om de zaak zonder een boete op te lossen. Een boete zou op kunnen lopen tot 5 miljard dollar en zou bovendien stevige schade aan het image opleveren.

De EU overweegt eveneens een onderzoek in te stellen naar Google’s monopolie en praktijken met Android. Volgens Almunia is daar echter nog geen formeel onderzoek naar gestart.