1 min

Webreuzen Amazon en Google zorgen voor ophef bij de concurrentie en verschillende verenigingen. De twee bedrijven willen respectievelijk de extensies zoals .book en .blog op hun naam laten zetten.

Tegen de registratie voor deze domeinen is door verschillende partijen een officieel protest ingediend om te voorkomen dat de registratie toegekend wordt. Ook Barnes & Noble, een grote uitgever, heeft bezwaar ingediend. De tegenstanders van Amazon en Google stellen dat de concurrentie verstoord wordt als dergelijke generieke extensies in handen van bedrijven vallen. Als de toplevels het bezit worden van grote, rijke bedrijven, krijgen ze nog meer macht dan nu al het geval is. Ook achten de partijen het mogelijke misbruik van deze toplevels groot.

Er zijn zo’n 1.930 aanvragen voor een toplevel binnengekomen bij ICANN, de organisatie die de uitgave van domeinen coördineert. Google zou tientallen aanvragen voor toplevels hebben ingediend, per aangevraagd domein moet bij toekenning 140.000 dollar neergeteld worden. Op 23 april worden de eerste domeinen toegekend.