Google wil een aantal domeinextenties laten vastleggen door de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). De domeinnaambeheerder heeft onlangs een nieuwe inschrijfronde geopend. Bedrijven kunnen nog tot donderdag 12 april een aanvraag indienen voor hun eigen generic Top Level Domain (gTLD).

Google is één van de bedrijven die diverse domeinextenties zal aanvragen. Het gaat om namen als .youtube en .google. Een woordvoerster van het internetbedrijf bevestigt de plannen tegenover de website AdAge. "We zijn van plan om geregistreerde TLD’s aan te vragen en een aantal nieuwe vast te laten leggen", aldus de zegsvrouw. Ze zegt dat dit het gebruiksgemak van internetters ten goede komt en "innovatie en concurrentie op het internet" bevordert. Meer details wilde de woordvoerster niet prijsgeven.

Het is aannemelijk dat Google domeinextenties gaat aanvragen voor YouTube en Google. Wie bijvoorbeeld een videokanaal heeft op YouTube kan dit, mits de aanvraag wordt goedgekeurd, verwerken in de naam van de website. Zo zou het Youtubekanaal van Techzine dan te bereiken zijn via de url ’techzine.youtube’. De registratiekosten voor een TLD bedragen 185.000 dollar.

Opvallend is dat Facebook geen aanvraag heeft ingediend om de domeinnaam .facebook vast te leggen. Het internetbedrijf wil niet ingaan op de vraag waarom het daar van afziet. De Nederlandse hoofdstad Amsterdam en de provincie Friesland hebben al aangegeven een eigen TLD te hebben aangevraagd.