Google wil het .search-toplevel openstellen voor andere zoekmachines, als ICANN er voor kiest om Google aan te stellen als eigenaar van de extensie. Google heeft grootse plannen met het toplevel, waarvan alle zoekdiensten kunnen profiteren.

Wanneer een internetgebruiker een zoekopdracht invoert zoals bijvoorbeeld http://zoeken, wordt er naar het woordt zoeken gezocht via de zoekmachine die als standaard staat ingesteld door de gebruiker. Zo kan de adresbalk worden gebruikt voor Google Search, Bing, Yahoo of een andere partij. Er ontstond veel ophef omdat Google .search als toplevel had aangevraagd, maar mogelijk bedaart de concurrentie nu de plannen duidelijk zijn.

Google heeft vergelijkbare plannen voor andere toplevels die het bedrijf wil bemachtigen, zoals bijvoorbeeld .app en .blog. Het is onduidelijk hoe Google de praktijk precies voor ogen heeft omdat het niet mogelijk lijkt om een puntloze url voor meerdere toplevels te gebruiken. Voor de .search-extensie zijn ook andere aanvragers, namelijk Amazon, dot Now Limited en Donuts.co.