Andy Rubin stopt met leiden Android-afdeling

Andy Rubin, mede-oprichter en tot voor kort CEO van de Android-afdeling van Google, legt uit eigen initiatief zijn functie naast zich neer. In een e-mail aan partners geeft Rubin aan terug te treden om "te beginnen aan een nieuw hoofdstuk binnen Google." Rubin wordt opgevolgd door Sundar Pichai.

Waarom Rubin precies stopt als leidinggevende van de Android-afdeling laat geen van de betrokken partijen los. Gezien de indrukwekkende prestaties van Android in de markt ligt het aftreden waarschijnlijk niet aan Rubin’s functioneren. In een mail benadrukt Rubin dat Android met meer dan 750 miljoen apparaten al zijn verwachtingen overtreft.

Welke functie Rubin nu binnen Google gaat innemen is niet duidelijk. Rubin geeft de touwtjes door aan Sundar Pichai, die momenteel de projecten Apps en Chrome overziet. Pichai zal naar verwachting de toenemende overlapping van Android en Chrome OS in goede banen moeten leiden. Pichai was niet bereikbaar voor commentaar.

Het terugtreden van Rubin komt op het moment dat Google zich steeds meer zorgen maakt om de groeiende macht van Samsung. Diverse werknemers waaronder Rubin zeiden dat de sterke positie van Samsung voor schade aan Google en haar inkomsten kan zorgen. Samsung kan volgens deze groep mensen ook kiezen voor een eigen versie van het besturingssysteem om te ontkomen aan vooraf geïnstalleerde Google-apps, wat Google’s belangrijkste bron van inkomsten is uit Android.

Bron:Wall Street Journal