1 min

John Riccitiello heeft aangekondigd dat hij vanaf 30 maart zijn positie als CEO afstaat. Voorzitter Larry Probst zal zijn rol voorlopig overnemen, totdat een nieuwe CEO gevonden is voor de game-uitgever. De bekendmaking zorgt er voor dat het aandeel van EA een sprong maakt in de uren na het sluiten van de beurs.

In een statement meldt Riccitiello dat zijn aftreden te maken heeft met de slechte resultaten van de uitgever in het afgelopen kwartaal. Riccitiello geeft aan dat hij verantwoordelijk is voor de tekortkomingen in het afgelopen financiële jaar. Electronic Arts kan de verwachtingen op financieel gebied waarschijnlijk niet waarmaken en loopt ook achter op de eigen planning voor de inkomsten. Riccitiello acht zichzelf daar 100 procent verantwoordelijk voor.

Het fiasco rondom de lancering van SimCity (review) is volgens het statement niet de druppel die de emmer deed overlopen voor Riccitiello. Electronic Arts beschouwt de game tot nog toe zelfs als de meest succesvolle uitgave van die franchise. Er zijn in twee weken tijd al 1,1 miljoen exemplaren van de game verkocht. Het aftreden heeft meer te doen met de financiële resultaten in de afgelopen vijf jaren, waarin veel kansen niet gegrepen werden.

Riccitiello was sinds 2007 CEO van Electronic Arts. Mogelijke opvolgers zouden Peter Moore of Frank Gibeau kunnen zijn, maar EA kijkt ook buiten het eigen personeelsbestand voor een nieuwe leider.