In 2013 heeft Google in de Verenigde Staten een groot aantal nieuwe patenten toegewezen gekregen, aanzienlijk meer dan in andere jaren. Daarmee lijkt Google zich te willen wapenen tegen nieuwe rechtszaken betreffende het schenden van patenten.

Google wierf in 2013 een totaal van 1920 patenten en dat is bijna het dubbele van de afgelopen jaren bij elkaar opgeteld. Volgens Allen Lo, hoofd van Google’s juridische afdeling, is het de bedoeling dat Google een patentoorlog wil voorkomen. De afgelopen jaren hebben verschillende fabrikanten van smartphones rechtszaken tegen elkaar aangespannen vanwege vermeende schending van patenten. Onlangs verloor Google nog een hoger beroep tegen Apple.

Lo meldt tevens dat Google meer patenten aanvraagt omdat het bedrijf zich alsmaar meer mengt in de ontwikkeling van fysieke producten. Voorbeelden die Lo hiervan geeft zijn Google Glass en zelfrijdende auto’s.

In 2011 werd Motorola door Google overgenomen voor 12,5 miljard dollar, voornamelijk vanwege het arsenaal aan patenten van dat bedrijf. Analisten vragen zich tegenwoordig echter nog steeds af of deze overname het geld waard was; Google heeft nog nauwelijks rechtszaken gewonnen met behulp van de Motorola-patenten.