Microsoft lanceert een site waarop derden kunnen zoeken naar patenten die het bedrijf bezit. De softwaregigant heeft enorm veel patenten op een breed scala aan producten en ideeën en wil met dit systeem ‘de economie versterken’.

Microsoft’s tracker laat iedereen die interesse heeft zoeken tussen de verworven rechten van het bedrijf. "Slimme verbeteringen van het patentsysteem, zoals het vergroten van transparantie, leveren merkbare resultaten op die de concurrentie vergroten, banen scheppen en snellere groei teweegbrengt in bijna alle sectoren van de economie in de Verenigde Staten," schrijft adviseur Brad Smith in een blogpost.

Op de site kan de bezoeker de patentlijst downloaden of zoeken op patentnummer, titel, regio en toegewezen eigenaar. Microsoft noemt het de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen om het patentsysteem zo inzichtelijk mogelijk te maken en vraagt andere bedrijven dezelfde stap te zetten.

Of een brede toepassing van dit systeem de wereldwijde patentstrijd zal bekoelen is nog maar de vraag. Het alleenrecht op producten en ideeën blijft een gevoelig punt, waar veel bedrijven een slaatje uit willen slaan. Aartsrivalen Samsung en Apple vechten nog steeds om een schadevergoeding en ook Google Maps zou in Duitsland patenten breken. Google heeft overigens beloofd dat het geen rechtszaken meer zal starten, maar zich enkel zal verdedigen bij schending van patenten.