Gartner verwacht dat de PC-markt verder zal krimpen in de periode 2012 tot 2017. De krimp van de PC-markt is het gevolg van de grotere verkopen bij tablets, die volgens Gartner het voordeel hebben qua prijs, gemak en eenvoud.

In 2013 zal de PC-markt met 7,3 procent krimpen, wat Microsoft zorgen moet baren. De softwaregigant heeft het meeste te verliezen wanneer de PC-markt verder krimpt, aangezien het bedrijf hier veruit het grootste marktaandeel heeft. De tabletmarkt wordt op het moment juist overheerst door Apple en Google, terwijl Microsoft het moet doen met een klein aandeel. Wel is het zo dat de verkoop van ultramobiele apparaten zal stijgen, waardoor de collectieve daling op 3,5 procent zal uitkomen. Ultramobiele apparaten zijn mobiele apparaten met een volledig besturingssysteem erop, zoals Microsoft’s Surface Pro-tablet.

De tabletmarkt zal opnieuw flink groeien, in 2013 moet de markt al met 69,8 procent groeien naar een verkoop van 197 miljoen exemplaren. In 2012 werden er 116 miljoen stuks verkocht. Gartner verwacht dat de groei van de tabletmarkt zal doorzetten, waardoor de verkoop in 2017 die van PC’s en ultramobiele apparaten bij elkaar opgeteld overstijgt.

De smartphonemarkt lijkt verzadigd te raken. De groei zal nog wel doorzetten, maar zal veel minder groot zijn. Voor 2013 wordt gerekend op een groei van 9 procent, naar 2,4 miljard stuks.