Microsoft heeft een overeenkomst gesloten met Hon Hai Precision Industries, het moederbedrijf van Foxconn, om klanten van Hon Hai te beschermen tegen patentclaims over hun gebruik van Google’s Android- en Chrome-besturingssystemen.

Google en Microsoft strijden al langer om patentrechten, met Microsoft dat claimt dat Android en Chrome OS inbreuk maken op hun softwarepatenten. Microsoft koos er eerder al voor om hardwareproducenten aan te klagen, in plaats van Google rechtstreeks aan te vallen. Dat zorgt er voor dat fabrikanten een deel van de inkomsten bij de verkoop van Android-apparaten moeten afstaan aan Microsoft.

De nu gesloten deal beschermt Foxconn en haar klanten tegen patentgerelateerde rechtszaken vanuit Microsoft. Microsoft’s hoofd van juridische zaken zegt dat meer dan de helft van alle Android-producenten soortgelijke afspraken met Microsoft hebben getekend.

De strijd tussen Google en Microsoft is onderdeel van het toenemende aantal patentclaims tussen grote bedrijven. Samsung en Apple liggen nog altijd met elkaar in de clinch over legio patenten. Laatst veroordeelde een rechter die rechtszaken en stelde dat ze vooral bedoeld zijn om publiciteit te genereren.