De opbrengsten van Google Play stijgen snel, blijkt uit marktonderzoek van Canalys over de eerste drie maanden van het jaar. De Play Store kan echter nog lang niet tippen aan de omzet van Apple’s App Store.

Alle applicatie-aanbieders samen boekten van januari tot april een winst van 2,2 miljard dollar, waarvan 74 procent (1,48 miljard) vanuit iOS-apps kwam. Google wist 18 procent te bemachtigen, wat goed is voor 396 miljoen.

Een ander onderzoek van App Annie wijst uit dat Google al op 38,5 procent van Apple’s winst zit. Vorig jaar waren de opbrengsten van Google Play niet meer dan een tiende van Apple’s App Store, wat nu dus neerkomt op een verviervoudiging van de winst.

De explosieve toename van het aantal Android-toestellen heeft volgens App Annie geleid tot een winststijging van 90 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De App Store zag de winst groeien met 25 procent, vergeleken met een kwartaal eerder.

Google zit dus in de lift, maar volgens Canalys duurt het nog tot 2016 voordat het bedrijf Apple’s winst voorbij gaat. Het aantal downloads ligt voor de twee winkels vrijwel gelijk, maar dat vertaalt zich voor Google dus nog in mindere mate tot een grote winst. Google maakt het meeste winst in Japan en Zuid-Korea, dankzij de rage rond betaalde mobiele games.