2min Devices

Google Play: Meer downloads, maar minder omzet dan Apple’s App Store

AppAnnie, een populaire statistiekendienst voor mobiele apps, heeft een rapport gepubliceerd over hoe goed Android- en iOS-apps hebben gepresteerd in het tweede kwartaal van dit jaar. Zowel de Google Play Store als de Apple App Store scoorden beter dan in het eerste kwartaal van dit jaar, de downloads stegen met respectievelijk 60 en 45 procent.

Het aantal downloads in beide applicatiewinkels blijft groeien, maar inmiddels wordt er meer gedownload uit de Google Play Store dan uit de Apple App Store. Het afgelopen kwartaal werden er ongeveer 150 miljoen apps uit de Google Play Store gedownload en zo’n 100 miljoen uit de Apple App Store. Daar staat echter tegenover dat de Apple App Store ontwikkelaars veel meer omzet bezorgt.

De App Store van Apple doet het ongeveer 70 procent beter dan de Play Store van Google. Als we naar de cijfers kijken, zien we dat Apple in het tweede kwartaal is uitgekomen op ongeveer 100 miljoen dollar aan omzet, een groei van 45 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Google komt uit op 60 miljoen dollar, zo’n 30 procent meer dan het eerste kwartaal.

Het belangrijkste cijfer is dat de applicatiemarkt voor Android en iOS in een kwartaal tijd met 30 procent is gegroeid. Dat is goed nieuws voor ontwikkelaars die apps ontwikkelen voor beide applicatiewinkels. De categorie games zorgt voor de meeste omzet in beide applicatiewinkels. Voornamelijk Japan heeft het afgelopen kwartaal flink bijgedragen aan de groei, maar voor Apple was China ook een grote groeimarkt.

De cijfers hierboven zijn niet vrijgegeven door Apple en Google, maar berekend door AppAnnie op basis van hun eigen statistieken. AppAnnie houdt voor enorm veel bedrijven de statistieken van hun apps bij. Door die data te combineren komt het bedrijf tot deze cijfers.

AppAnnie verwacht dat Google met de nieuwe Android One-serie voor opkomende markten opnieuw een flinke groei zal doormaken. De grootste groei zal echter op het aantal downloads liggen en niet zozeer op omzet. Android One is een nieuw initiatief van Google om goedkope Android-toestellen voor onder de 100 dollar in opkomende markten uit te brengen. In Nederland zullen deze toestellen niet verschijnen.

Bron:Android Authority