Google heeft de opkomende selectieve statusupdate-generator Wavii gekocht voor meer dan 30 miljoen dollar, melden meerdere onafhankelijke bronnen waaronder Wall Street Journal. De zoekgigant zou met de deal Apple hebben afgetroefd in de aankoop.

Wavii zoekt, filtert en vat nieuws samen op basis van de ingestelde voorkeuren. De applicatie herkent belangrijke onderwerpen en genereert op basis daarvan statusupdates, vergelijkbaar met het recent door Yahoo overgenomen Summly.

Apple wilde het bedrijf schijnbaar ook in de gelederen opnemen, ondanks de eigen filters en samenvattende algoritmes die het bedrijf voor Siri ontwikkelde. Na lange onderhandelingen is Wavii echter in Google’s greep terechtgekomen.

Wavii’s team van 25 werknemers wordt naar verluidt onderdeel van Google’s Knowledge Graph-divisie. Dat betekent dat Google Wavii gaat inzetten om de algemene informatie bij zoektermen verder te verscherpen. Knowledge Graph geeft die Wikipedia-achtige informatie weer in een aparte balk in Google Search, deze functie is in Nederland niet beschikbaar.

Het herkennen van belangrijk en relevant nieuws past overigens ook mooi binnen Google’s persoonlijke assistent Google Now, die de ‘juiste informatie op het juiste moment’ wil aanbieden. Eigenlijk is Wavii’s filterkracht op veel Google-platforms inzetbaar, bijvoorbeeld ook Google News en het Glass-project.