Apple en Yahoo zouden onderzoeken of het raadzaam is om een partnerschap met elkaar aan te gaan om samen een sterkere concurrent te vormen tegen zoekgigant Google, zo meldt Wall Street Journal Beide bedrijven vinden in de zoekgigant hun grootste vijand en een samenwerking zou daarom niet zo vergezocht zijn.

De twee bedrijven zouden gesprekken voeren om meer content van Yahoo naar Apple’s apparaten te krijgen. Dat gaat ten koste van Google’s content. Yahoo levert nu al content voor iOS, het gaat dan om informatie zoals nieuws, weer, sportscores, aandelen en zoekopdrachten via Safari. Of het verstandig zou zijn om Google als standaardzoekmachine te vervangen is niet op voorhand zeker, Google zou jaarlijks een grote vergoeding overmaken naar Apple, om als standaardzoekmachine ingesteld te staan. Yahoo kan desgewenst ingesteld worden als standaard, net als Bing van Microsoft.

Een nieuwe deal tussen Apple en Yahoo kan er voor zorgen dat laatstgenoemde meer data en ook nieuws over sport kan aanleveren, alsook algemeen nieuws. Yahoo heeft vele onderdelen, maar in Europa is het geen grote speler op dit moment.

Yahoo was overigens al een van Apple’s partners bij de lancering van iOS, maar Google had een grotere houvast in verschillende markten zoals Google Maps en de zoekmachine. Apple deed die Maps-applicatie om verschillende redenen echter in de ban toen het vorig jaar iOS 6 uitbracht.

De relatie tussen Apple en Google kwam onder druk te staan doordat Google een eigen mobiel besturingssysteem ontwikkelde. Android vertoonde in zijn eerste jaren veel gelijkenissen met Apple, wat laatstgenoemde niet ongemoeid liet. Android heeft inmiddels de overhand op de mobiele markt. Yahoo heeft geen eigen mobiel besturingssysteem en een herhaling van deze geschiedenis lijkt daarom minder logisch. Yahoo’s goede relatie met Microsoft kan de boel echter wel bemoeilijken, aangezien dat weer wel een directe concurrent is van Apple.

Waarschijnlijk weten we bij de aankondiging van iOS 7 meer over deze kwestie. Naar verwachting toont Apple deze nieuwe versie van iOS in juni.