1 min

Volgens IDC zal de verkoop van computers in 2013 met 1,3 procent dalen. De daling zal plaatsvinden onlangs de lancering van Windows 8. De invloed van tablets zou echter ook een grote reden zijn voor de minder goede verkoop. Eerder verwachtte IDC een positiever beeld, het schatte toen juist een stijging van 2,8 procent.

Dat het niet goed gaat met de markt voor computers zal weinigen nog verbazen, maar IDC ziet zijn kans toch schoon om een open deur in te trappen door de verwachtte cijfers bij te stellen. In 2012 moesten fabrikanten van computers ook al een daling van 3,7 procent incasseren, in het vierde kwartaal daalden de verkopen zelfs met 8,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Bij de verwachting van IDC zijn tablets overigens niet inbegrepen.

Steeds meer mensen lijken te kiezen voor een smartphone of tablet, in plaats van de aanschaf van een nieuwe computer. De mobiele apparaten kunnen met de dag meer taken van een desktop of laptop overnemen en dat zien fabrikanten terug in de cijfers. Veel bedrijven zagen de financiële cijfers de afgelopen jaren teruglopen. De lancering van Windows 8 had het keerpunt moeten vormen, maar dat is voorlopig niet het geval gebleken.

IDC meldt dat het niet van mening is dat de mobiele apparaten al even functioneel zijn als desktops en laptops, maar dat deze apparaten de consument wel met andere eigenschappen voor zich weten te winnen.