1 min

President Obama wil ervoor zorgen dat patenttrollen het moeilijker krijgen om het patentsysteem te misbruiken. De Amerikaanse president zal volgens The Wall Street Journal instructies geven aan het Amerikaanse patentbureau om nieuwe regelgeving op te stellen.

De wijzigingen die President Obama voor ogen heeft moet aangeklaagden meer inzicht bieden in de partij die de klacht heeft ingediend. Zo zouden aangeklaagden kunnen ontdekken of de aanklager nog over gerelateerde patenten beschikt. Een ander onderdeel van de wijzigingen is dat aanklagers een sanctie kunnen verwachten wanneer onrechtmatige zaken worden ingediend en dat niet-specifieke patentaanvragen niet worden toegekend.

Patenttrollen zijn bedrijven die zelf geen producten maken, maar wel over een scala aan patenten beschikt. Vaak worden de bedrijven opgericht door een groot bedrijf dat daar een deel van zijn patenten stalt. Zodra zo’n patent geschonden wordt, spant de trol een rechtszaak aan met het doel daar geld of een verkoopverbod uit te slepen.