2min

Uit een onderzoek van een marketingprofessor van de MIT blijkt dat niet alleen grote bedrijven flink last hebben van zogenaamde patenttrollen die enkel bedrijven aanklagen voor het schenden van patenten. Voor startende bedrijven hebben patenttrollen geregeld een fatale uitwerking.

In de periode van 2004 tot 2012 is het aantal rechtszaken in de Verenigde Staten verdubbeld naar 5000 geschillen per jaar. Dat is voor Catherine Tucker van de MIT aanleiding geweest om te onderzoeken wat dat voor effect heeft gehad op innovatie.

Investeerders worden veel voorzichtiger

In het onderzoek wordt een bedrijf als patenttrol gezien wanneer het zelf geen producten uitbrengt en er twintig of meer rechtszaken ingediend werden in de periode 2004 tot en met 2012. Dat patenttrollen slecht zijn voor de innovatie in de technologiesector zullen weinigen ontkennen. Hoe groot het effect van dit soort bedrijven is, is echter moeilijk in te schatten. Uit het onderzoek blijkt dat de afgelopen vijf jaar waarschijnlijk een slordige 22 miljard dollar minder is geïnvesteerd in bedrijven door toedoen van patenttrollen.

In een interview geeft Tucker aan dat blijkt dat het beschermen van patenten een goede zaak is en leidt tot meer investeringen en innovatie, maar dat er een bepaald kantelpunt is waarbij innovatie en investeringen juist weer afnemen. Vanaf dan geldt dat hoe meer rechtszaken er aangespannen worden, hoe minder investeerders zich aangetrokken voelen, wat de innovatie negatief beïnvloedt omdat er minder budget is.

Talloze startende bedrijven failliet door kosten van rechtszaken

Vooral voor startende bedrijven met een beperkt kapitaal zijn de kosten van de rechtszaken uiteindelijk van negatieve invloed. Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die failliet zijn gegaan of werknemers hebben moeten ontslaan vanwege de hoge kosten die gemaakt moeten worden voor de aangespannen rechtszaken. Dat is logischerwijs van negatieve invloed voor de ontwikkeling van producten.

Het onderzoek is een opsteker voor mensen die oproepen tot een hervorming van het patentsysteem van de Verenigde Staten. Vorige maand werd aanvankelijk besloten om geen wijzigingen door te voeren, maar de discussie is nog steeds gaande. De tegenstanders van de hervorming roepen vaak dat er niet voldoende bewijs is dat patenttrollen een negatieve invloed hebben, dit onderzoek kan een bijdrage leveren aan het bewijzen van het tegendeel.