Het lijkt erop dat de fabrikanten Apple en Samsung de rechtszaak omtrent het onrechtmatig gebruikmaken van elkaars patenten tot een goed einde willen brengen. De smartphonegiganten zouden aan het overleggen zijn over het vaststellen van een overeenkomst.

De rechtszaak tussen het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung duurt nu al meer dan twee jaar. Hierbij beschuldigde Apple Samsung van het onrechtmatig gebruik van patenten in smartphones. Samsung is door de rechter hieraan schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van enkele honderden miljoenen euro’s. Een definitief oordeel is echter nog niet geveld. Overigens hebben de beide fabrikanten wereldwijd meerdere zaken tegen elkaar aangespannen vanwege patentschending.

Beide partijen zijn halverwege november overeengekomen om in ieder geval voor 8 januari 2014 een voorstel bij de rechter in te dienen. Volgens de laatste berichten van The Korea Times zouden de twee kemphanen met elkaar in gesprek zijn over het bepalen van een overeenkomst.

"Voor zover ik weet zijn de twee bedrijven recentelijk weer verdergegaan met het onderhandelen over een overeenkomst. Hierbij zijn ze nu in de fase beland waarin de verschillen over de hoogte van de royalties naar elkaar toe worden gepraat." Aldus een werknemer van de Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteit.

Samsung zou het liefst een wederzijdse licentie-overeenkomst zien, waarbij het gebruik kan maken van zowel de FRAND-patenten als de commerciële patenten van Apple. Daarentegen prefereert Apple een betaling van omgerekend 22 euro voor ieder Samsung-toestel dat gebruik heeft gemaakt van een patent van Apple.

Begin januari zal de zaak een vervolg krijgen, wanneer de rechter wederom het hoofd zal buigen over de al dan niet gesloten overeenkomst tussen de beide fabrikanten.