2min

Microsoft mag de naam SkyDrive niet langer voeren en gebruiken binnen de Europese Unie, dit heeft een rechter van de Britse hoge raad bepaald. Microsoft heeft inmiddels al aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Microsoft was aangeklaagd door mediabedrijf BSkyB.

Het mediabedrijf BSkyB heeft de rechtszaak die het had aangespannen tegen Microsoft gewonnen, de inzet was het gebruik van de naam SkyDrive door Microsoft. Het gebruik is volgens BSkyB een inbreuk op hun merk Sky en bovendien verwarrend voor gebruikers. De rechter ging hierin mee en Microsoft mag de naam daarom niet meer gebruiken, maar ging wel direct in hoger beroep.

BSkyB heeft in het Verenigd Koninkrijk meerdere Sky-televisiezenders en biedt daarnaast ook breedbandinternet, apps, een streamingdienst en had zelfs een tijdje een cloudopslagdienst onder de naam Sky Store & Share. Het bedrijf heeft de naam Sky dan ook gedeponeerd als handelsmerk.

Microsoft gebruikt inmiddels al enkele jaren de naam SkyDrive voor zijn cloudopslagdienst en sinds de komst van Windows 8 heeft deze opslagdienst een veel grotere rol gekregen, wordt er meer reclame voor gemaakt en wordt de SkyDrive duidelijk als product in de markt gezet. Hier kan BSkyB zich niet zo in kan vinden en stapte zodoende naar de rechter om te eisen dat Microsoft stopt met het gebruik van de naam SkyDrive.

Microsoft heeft laten weten dat er een gelijknis is in de naam, maar is ook van mening dat de cloudopslagdienst voldoende onderscheidend is ten opzichte van de diensten van het mediabedrijf. Volgens Microsoft is er van verwarring dan ook geen sprake. Daarom gaat het in hoger beroep en tot het hoger beroep heeft gediend kan Microsoft de naam SkyDrive blijven gebruiken.

Als Microsoft het hoger beroep verliest, zal het waarschijnlijk een schadevergoeding en de juridische kosten moeten betalen en bovendien een nieuwe naam voor SkyDrive moeten bedenken.