2min

Wat begon gisterenavond als een gerucht is inmiddels bevestigd door Samsung, het Koreaanse bedrijf neemt het Amerikaanse Boxee over. Een onverwachte overname, Boxee is de maker van settopboxen, Samsung zou naar verluidt 30 miljoen dollar hebben betaald voor het bedrijf, dit bedrag wilde Samsung echter niet bevestigen.

Het is een onverwachte overname die Samsung doet maar zeker geen slechte. Boxee is een relatief klein bedrijf met slechts 45 medewerkers dat is gevestigd in New York maar ook een kantoor heeft in Tel Aviv. Al deze mensen blijven gewoon in dienst en gaan werken aan toekomstige producten die ongetwijfeld met televisie te maken zullen hebben.

Boxee laatste product was een settopbox met DVR die de aanval aan ging met de digitale decoders van de kabelmaatschappijen. Boxee heeft namelijk software ontwikkeld dat mijlenver voor loopt op de verouderde software die op de settopboxen van kabelproviders is te vinden. Buiten de hoeveelheid aan features die Boxee meer te bieden heeft is het ook veel gebruiksvriendelijker.

Het ligt voor de hand dat de Boxee-technologie en software volledig of gedeeltelijk zal worden verwerkt in de Smart Tv’s van Samsung. Samsung is al redelijk succesvol met de smart televisies maar zou nog op zoek zijn naar nieuwe aanvullingen en verbeteringen, zeker op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, iets waar Boxee dan weer in zou uitblinken.

Verschillende grote bedrijven hebben nog plannen met de televisiemarkt dus wat extra versteviging kan voor Samsung geen kwaad. Zowel Sony, Intel, Apple als Google hebben al vaker door laten schemeren dat in de nabije toekomst nog een flinke revolutie en innovatie te verwachten valt op de televisiemarkt. Grote vraag is natuurlijk wie dan de grote winnaars en verliezers worden. Samsung lijkt in elk geval zijn positie te hebben verstevigt met deze overname.