Volgens anonieme bronnen uit de productieketen zal het aantal verscheepte Chromebooks in de tweede helft van 2013 minimaal verdubbelen ten opzichte van de eerste helft van het jaar. De groei van laptops met Chrome OS wordt daarmee een steeds groter probleem voor Microsoft.

De verwachte stijging van het aantal verscheepte systemen met Chrome OS (review) is te wijten aan meerdere factoren. Zo zou de vraag naar producten met Windows 8 nog altijd laag zijn en grote fabrikanten als Acer, Asus, HP, Lenovo en HP zouden het monopolie van Microsoft op het gebied van computerbesturingssystemen bovendien verder willen afbreken.

Acer en Samsung zouden het aantal verscheepte Chromebooks respectievelijk drie- en viermaal willen verhogen. Vorige week werd door NPD nog geschat dat Chromebooks in de Amerikaanse markt voor budgetsystemen inmiddels over een aandeel van 20 tot 25 procent beschikken.

Chromebooks kunnen de concurrentie met Windows-systemen qua functies en software-aanbod nog niet aan, maar qua prijs wel. Waar de meeste goedkope Windows-laptops een prijs van beginnende bij 400 euro hebben, kosten Chromebooks tussen de 250 en 300 euro.