KPN heeft vandaag bekendgemaakt dat het zijn Duitse afdeling zal verkopen aan Telefonica. E-Plus wordt voor 8,1 miljard euro gekocht, de transactie moet nog wel goedgekeurd worden. De aandeelkoers van KPN schoot na de bekendmaking direct omhoog.

De Nederlandse telecomprovider trachtte al lange tijd tevergeefs om E-Plus te lozen, maar slaagde daar voorheen niet in. KPN wilde E-Plus kwijt om zich meer te kunnen richten op de Belgische en Nederlandse telecommarkt. De Duitse afdeling van Telefonica betaalt ongeveer 5 miljard euro voor het eigendomsrecht van E-Plus, daarnaast krijgt KPN de beschikking over bijna 20 procent van de aandelen in Telefonica, waardoor de totale waarde oploopt tot 8,1 miljard euro.

Het geld dat bij KPN binnenkomt wordt naar eigen zeggen gebruikt om meer flexibiliteit te verkrijgen op financieel vlak. Daarmee wil het bedrijf eigenlijk zeggen dat het geld niet zal worden geïnvesteerd, maar wordt gebruikt om financiële tegenvallers op te vangen.

Hoewel de details rondom de verkoop van E-Plus al helemaal rond zijn, moet de overname nog wel door verschillende instanties goedgekeurd worden, naast de besturen van de betrokken bedrijven. KPN heeft wel een kleine zekerheid ingebouwd voor het geval de overname niet wordt goedgekeurd door een externe partij. Dan ontvangt de provider namelijk 100 miljoen euro van Telefonica. Als het bestuur van één van de bedrijven de overname niet goedkeurt, dan moet dat bedrijf 50 miljoen euro overschrijven.