2min

Microsoft en Google lijken zich richting een nieuwe publieke rel te begeven. Gisteren werd bekendgemaakt dat Google de YouTube-applicatie voor Windows Phone geblokkeerd heeft. Microsoft reageerde daarop door te stellen dat Google erop uit is om het mobiele besturingssysteem van Microsoft te dwarsbomen.

Ondanks een samenwerking was de nieuwe applicatie voor YouTube niet lang bruikbaar voor Windows Phone-aanhangers. Google besloot vrijwel direct na de uitgave van de applicatie de API-sleutel van Microsoft in te trekken omdat de app niet zou voldoen aan Google’s gebruikersvoorwaarden.

Microsoft reageert in een blogbericht verbolgen op Google’s handelswijze. Het bedrijf uit Redmond is van mening dat alles is gedaan om Google tevreden te stellen. "Google vroeg ons om de applicatie om te zetten naar HTML5," meldt David Howard van Microsoft. Dat terwijl de applicaties voor bijvoorbeeld Android en iOS niet op deze webtaal zijn gebaseerd. "Het komt op ons over alsof Google’s redenen om onze app te blokkeren simpelweg zijn verzonnen. Dit zodat wij onze gebruikers niet dezelfde ervaring als op andere platforms kunnen geven. De blokkades die Google heeft opgeworpen zijn onmogelijk om omheen te werken, dat weten zij ook."

Howard gaat verder door opnieuw aan te geven dat Microsoft alles heeft gedaan om Google’s eisen na te leven: "We hebben Google gevraagd wat voor informatie Androids en iPhone’s krijgen voor advertenties, zodat we Windows Phone daaraan gelijk kunnen stellen. Tot nog toe heeft Google die informatie niet verstrekt." Ondanks de problemen verwacht Howard dat Microsoft de moeilijkheden kan oplossen en opnieuw een werkende Windows Phone-app te bieden. Tot die tijd verzoekt Microsoft openlijk dat Google de applicatie niet langer blokkeert.