Google heeft gisteren aangekondigd dat het samenwerkt met Microsoft aan de nieuwe YouTube-app voor Windows Phone 8.

Na ruzie met Microsoft over het ongeautoriseerde gebruik van de app door de softwaregigant, lijkt het erop dat beide hun verschillen hebben bijgelegd.

Microsoft bracht eerder deze maand een grote update voor de YouTube-app uit. Waar versie 1.0 slechts een link was naar m.youtube.com, was versie 2.0 een volledig op zichzelf staande app om YouTube-video’s mee te bekijken.

Google eiste dat de YouTube-app voor Windows Phone op 22 mei uit de Windows Phone Store verwijderd zou zijn, omdat de app geen advertenties weergaf, gebruikers in staat stelde om video’s te downloaden en het YouTube-merk zou misbruiken. Microsoft liet weten dat het dit graag zou willen doen, als Google Microsoft toegang tot de API zou verschaffen.

Microsoft kwam in de tussentijd nog met een update voor de app om de downloadoptie uit te schakelen. Nu is de app echter toch verwijderd uit de Store. Dit omdat beide bedrijven nu samenwerken aan de app om deze compatible te maken met de YouTube-API.

De nieuwe app die straks uitgebracht gaat worden zal echter functionaliteit verliezen, zo meldt The Verge. Microsoft moet namelijk de publieke API’s (JavaScript en IFrame) blijven gebruiken. Deze API’s zijn altijd al beschikbaar geweest. Microsoft had liever toegang tot de privé-API’s van Google, waar het zijn eigen iOS- en Android-apps op heeft gebaseerd, en die Microsoft ook gebruikte in versie 2 van de app.