2min

De beroemde 20 procent-regel van Google lijkt meer en meer in de verdrukking te komen. Google hanteert sinds jaar en dag een regel dat werknemers een vijfde van hun werktijd mogen besteden aan eigen projecten.

Deze regel stimuleert creativiteit en zorgde voor de geboorte van succesvolle producten als Google Maps, Gmail, AdSense en Google News. Tegenover Quartz vertellen een aantal voormalige werknemers van Google dat ontwikkelaars van Google tegenwoordig veel te druk bezig zijn met de dagelijkse taken, waardoor weinig tot geen tijd meer overblijft voor persoonlijke projecten.

Google zou het volgens de bron bovendien expres lastiger maken om zulke projecten op te starten. Werknemers zouden tegenwoordig eerst om toestemming moeten vragen bij leidinggevenden om een project op te starten. Naar verluidt worden die leidinggevenden moedwillig ontmoedigd om deze persoonlijke projecten goedkeuring te geven.

Een aantal medewerkers van Google hebben gereageerd op de beweringen en stellen dat de regel inderdaad "zo goed als dood" is, door het stack ranking-principe waarbij de minder presterende werknemers systematisch worden ontslagen. De ontwikkelaars willen niet dat persoonlijke projecten kunnen bijdragen aan een eventueel ontslag, al wordt wel opgemerkt dat Google dit principe niet tot ontslagen laat leiden, maar wel een ranglijst bijhoudt. Onderaan staan vinden de werknemers natuurlijk geen leuk idee.

Er wordt tegenwoordig gegrapt dat de regel eerder 120% genoemd kan worden, want de 20 procent komt in de praktijk bovenop de gewone werktijd. Werknemers mogen aan eigen projecten werken en gebruik maken van Google’s faciliteiten, maar moeten dat vaak in hun eigen tijd doen.