De Fair Trade Commission (FTC) heeft mogelijk een antitrustonderzoek opgestart waarin Google’s overname van Waze onder de loep wordt genomen. Tegenover The Wall Street Journal bevestigt Google dat er inderdaad contact is geweest met de FTC. Google neemt Waze over voor een bedrag van 1,1 miljard dollar

Of er inderdaad een antitrustonderzoek op handen is of zelfs al is gestart wilde Google niet duidelijk maken. De omzet van Waze is normaliter niet hoog genoeg om een onderzoek te rechtvaardigen. Waarom de FTC mogelijk besloten heeft een onderzoek op te starten is dan ook nog onduidelijk. De FTC is gemachtigd om ook na het beklinken van een overname een onderzoek op te starten.

Volgens antitrustadvocaten is het onwaarschijnlijk dat de FTC bij Google een verzoek zal indienen om de deal ongedaan te maken. De FTC zou zo’n verzoek kunnen indienen wanneer is aangetoond dat de overname de competitie op de markt significant zou verminderen. Ook is zo’n verzoek mogelijk wanneer kan worden aangetoond dat Waze een grote partij in de kaartenmarkt zou worden, of dat Google de overname enkel deed om het bedrijf uit de handen van een concurrent te houden. Dat laatste is saillant; ook Facebook zou interesse hebben gehad in Waze.