Volgens internationaal persbureau Reuters zouden de belangrijkste investeerders van Microsoft graag de nieuwe weg gaan bewandelen van het produceren van hardware en diensten, naast het enkel ontwikkelen van software. Hierbij zou Bill Gates, boegbeeld van de softwaregigant, het voornaamste obstakel zijn.

Volgens ingewijden zouden drie van de twintig grootste investeerders van Microsoft het liefst het aftreden van Bill Gates als voorzitter van de raad van bestuur zien. Volgens de investeerders zou Bill Gates een belemmering vormen voor het volgen van een nieuwe bedrijfsstrategie.

Bill Gates richtte in 1975 samen met Paul Allen het inmiddels prominente softwarebedrijf Microsoft op. Na jarenlange de titel rijkste man ter wereld te hebben gedragen, stopte Gates in 2008 met zijn werkzaamheden bij Microsoft. Vanaf dat moment bleef hij nog wel aan als voorzitter en adviseur.

Met de nieuwe bedrijfsstrategie die volgens onder andere de belangrijkste investeerders zal moeten worden gevolgd, zou Microsoft een nieuwe weg gaan bewandelen. Deze strategie zou inhouden dat Microsoft zich meer zal gaan bezighouden met het produceren van hardware en het leveren van diensten, waar het voorheen voornamelijk gericht was op het ontwikkelen van software.

De druk die door enkele investeerders op Bill Gates is gelegd komt enige tijd na de aankondiging van het vertrek van huidig CEO van Microsoft, Steve Ballmer. Op dit moment zijn de pijlen van het bestuur van Microsoft wat betreft een opvolger van Ballmer naar verluidt gericht op voormalig Nokia CEO Stephen Elop en Ford’s CEO Alan Mulally.