1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft’s oprichter Bill Gates wordt met de komst van een nieuwe CEO achter de schermen weer meer betrokken bij de softwaregigant. Dat schrikt veel kandidaten voor de rol van CEO echter juist af, omdat ze vrezen voor een houdgreep van Gates, waardoor ze zelf weinig inspraak hebben in de bedrijfsvoering. Toch zou een officiële opvolger van Steve Ballmer binnen enkele dagen aangekondigd kunnen worden.

Het is niet de eerste keer dat beweerd wordt dat oprichter Bill Gates er hoogstpersoonlijk voor lijkt te zorgen dat Microsoft’s zoektocht naar een nieuwe CEO niet meevalt. Volgens verschillende interne en externe bronnen zouden veel kandidaten afknappen op Gates’ voornemen om zich weer meer te bemoeien met Microsoft.

De grotere betrokkenheid van Gates heeft ook zo zijn voor en nadelen voor de kandidaten. Aan de ene kant kan de nieuwe CEO met een gerust hart aan de slag gaan bij Microsoft en wordt de gekozene door Gates behoed voor fouten. De keerzijde is dat het doordrukken van eigen beslissingen waarschijnlijk niet zomaar tot de mogelijkheden hoort.

Opvallend genoeg zou Microsoft volgens Re/code toch bijna klaar zijn voor het aankondigen van een nieuwe CEO. Volgens de website zou de aankondiging binnen enkele dagen kunnen plaatsvinden. De strijd gaat voor zover bekend tussen de drie interne kandidaten Stephen Elop, Satya Nadella en Tony Bates, maar ook Ericsson’s CEO Hans Vestberg werd onlangs nog genoemd.