De oprichter van Microsoft, Bill Gates, legt zijn huidige functie als bestuursvoorzitter neer, in plaats daarvan wordt hij technisch adviseur. In zijn nieuwe rol gaat Gates meer tijd besteden aan Microsoft, hij stelt meer dan eenderde van zijn tijd vrij te maken voor Microsoft.

Guess who’s back, back again…

De nieuwe functie van Bill Gates komt voort uit uit de aanstelling van een nieuwe CEO bij Microsoft: Satya Nadella is de nieuwe CEO van het bedrijf. Nadella is degene die aan Gates heeft gevraagd een grotere rol te spelen binnen Microsoft als adviseur aan de verschillende productteams. Bill Gates keert hierdoor toch deels terug bij het bedrijf dat hij ooit oprichtte.

Nadella ziet een mobiele en cloud-gebaseerde wereld voor de toekomst. Terwijl Microsoft’s grootste successen in het verleden juist liggen bij de vaste desktopcomputers. Zijn taak is om Microsoft te veranderen in een meer bedrijf dat meer op het gebruik van mobiele platformen en de cloud gericht is, iets wat Nadella in zijn vorige functie heeft gedaan voor de zakelijke tak van het bedrijf. Nu zal echter ook de consumententak van het bedrijf moeten volgen, wat voor gevolgen dat heeft voor bestaande producten zoals bijvoorbeeld Windows 8, is onduidelijk en zal de toekomst moeten uitwijzen. Gates gaat hier dus in elk geval een adviserende rol in spelen.

Voor Steve Ballmer, de meest recente en excentrieke CEO van Microsoft, eindigt een groot hoofdstuk uit zijn leven. Hij is 14 jaar CEO geweest van Microsoft, van januari 2000 tot vandaag. Met het vertrek van Ballmer is de Louis van Gaal van de technologiesector verdwenen.