Eerder wisten we al te melden dat Microsoft vaart wil maken om de opvolger van Ballmer te kiezen. Volgens een rapport van The Wall Street Journal voert het comité van Microsoft inmiddels al gesprekken met twee interne en acht externe kandidaten over de functie.

Omdat Microsoft het liefste voor het einde van het jaar al duidelijkheid wil hebben over wie Ballmer moet gaan opvolgen, is het bedrijf al in gesprek met verschillende partijen.

The Wall Street Journal wist te melden dat op dit moment Tony Bates, hoofd van Skype en Satya Nadella, executive vice president van Microsoft’s Cloud and Enterprise-groep, beiden al met in ieder geval één iemand van het zoekcomité gesproken over de invulling van de taak als CEO.

Behalve interne partijen spreekt het zoekcomité ook met externe kandidaten. Grote kanshebber lijkt Alan Mulally te zijn. De Ford CEO wordt gesteund door Ballmer, maar The Journal geeft aan dat Ballmer mogelijk geen medezeggenschap heeft in de zaak. Mulally heeft Ballmer bijvoorbeeld geadviseerd bij de recente reorganisatie van Microsoft.

Ook aandeelhouders zien Mulally zitten. Reden hiervoor is dat Mulally niet bang is om afdelingen die geen winst draaien te verkopen. De topman heeft dit ook al eerder voor Ford gedaan door Jaguar, Land Rover, Aston Martin en Volvo te verkopen. Microsoft’s Bing- en Xbox-afdelingen blijven berucht bij investeerders, omdat deze afdeling alleen maar geld zouden kosten. Aan de andere kant geven sommigen ook aan dat de producten te goed geïntegreerd zijn met andere producten om ze op te kunnen heffen.

Andere externe kanshebbers die door The Wall Street Journal worden genoemd zijn:

  • Mark Hurd, Oracle-directeur en voorheen CEO van HP
  • Stephen Elop, oud-CEO van Nokia en voorheen directeur binnen Microsoft
  • Charles Phillips, CEO van Infor en voorheen directeur van Oracle
  • Paul Maritz, CEO van Pivotal en eerder ook een directeur binnen Microsoft

Overigens gaan de geruchten dat Mark Hurd heeft aangegeven geen interesse in de functie te hebben. In hoeverre de andere kandidaten interesse hebben is op dit moment niet duidelijk.

Op dit moment zou er binnen het zoekcomité nog gedebatteerd worden of de opvolger van Ballmer iemand met ervaring binnen de technologische industrie moet zijn of iemand die al eerder een groot bedrijf heeft geleid en Microsoft kan helpen efficiënter te werken. Het zoekcomité is nu aan het bekijken of het mogelijk is om directeurs binnen Microsoft een ondersteunende rol te laten spelen voor de nieuwe CEO, om eventuele tekortkomingen die de nieuwe CEO op een van deze twee gebieden zou kunnen hebben weg te nemen.