2min

De zoektocht naar een plaatsvervanger voor Microsoft’s huidig CEO Steve Ballmer is nog altijd niet ten einde. Wel wijzen steeds meer geruchten op Ford’s huidige CEO Alan Mulally als de nieuwe hoge baas van de softwaregigant. Dat zou echter wel op tijdelijke basis zijn.

Het zal geen eenvoudige taak zijn om in de voetsporen te treden van huidig CEO van Microsoft Steve Ballmer. Samen met mede-oprichter Bill Gates is hij verantwoordelijk geweest voor een van de meest succesvolle ondernemingen wereldwijd. Bill Gates heeft zelfs aangegeven dat hij het de verplichting vindt van hen beiden om te zorgen voor een geschikte nieuwe CEO die het bedrijf zal kunnen aansturen.

Het aanwijzen van een nieuwe CEO van Microsoft is des te moeilijker, gezien de fase waarin het bedrijf zich momenteel bevindt. Naar verluidt zou Ballmer zichzelf teveel van de oude generatie achten en zich daardoor niet geheel geschikt bevinden om Microsoft een nieuwe kant op te sturen. Microsoft wil een transitie doormaken waarbij de aandacht meer op apparaten zoals de Surface-tablets en Windows Phones komt te liggen.

Veel geruchten over een opvolger wijzen momenteel op de huidig CEO van Ford, Alan Mulally. Mulally heeft ervaring met het leiden van grote bedrijven waaronder Ford en Boeing. Toch is het de vraag wat voor rol de nieuwe CEO zou gaan spelen en voor hoe lang precies. Mulally zou de geschikte man zijn om Microsoft een nieuwe kant op te sturen en tegelijkertijd een kandidaat voor de langere termijn kunnen opleiden en coachen. Dit betekent dat Mulally dan meer een rol van interim-manager zou krijgen.

De namen die worden genoemd als kandidaat voor deze zogenaamde opleiding voor het uiteindelijke CEO-schap voor de lange termijn zijn onder andere Kevin Turner, Tony Bates, Satya Nadella en Stephen Elop.

Kevin Turner is Microsoft’s huidige COO, Tony Bates is vice-president van Microsoft’s zakelijke divisie, Satya Nadella stuurt Microsoft’s cloud-divisie aan en Stephen Elop is de voormalig CEO van Nokia, wie weer in dienst treedt bij Microsoft als de overname van de Finse fabrikant is afgerond.

Microsoft wil de zoektocht naar een nieuwe CEO voor het einde van 2013 afronden.